SEO Questions And Answers

1. Explain the importance of domain name?

Ans: Domain name although the Age of Domain matters, search engines do not favor older and established sites with no recently updated content, it is better to have the content separated and have a different domain (preferably with the keywords in it) for different niches.

2. Google is gradually increasing the use of semantic analysis for determining search relevancy. Explain?

Ans: Semantic analysis uses not only keywords but synonyms as well in order to determine relevancy. If you have high keyword density (7-8% or more percent) but semantically the keywords measure very low (let’s say, under 0.5%) you will not be listed in the top results. Although Google has been using semantic analysis as part of its algorithm for many years, it has recently began to increase its weight in the algorithm for calculating relevancy and by no means keywords have become obsolete. Actually, semantic analysis relies on synonyms and words related to the search string in order to determine the relevance for a particular page and since a keyword is a direct match of the search string, it can’t be neglected. currently semantic analysis is still not the primary way of determining relevancy, so backlinks still are very important, lack of synonyms and related words generally suggests that the text is not written with humans in mind, but is aimed at search engines.

SEO Questions And Answers3. How do you know how much to pay for a text link from another site to yours? (Link Building page)

Ans: The price of a text link from another site to yours depends on many factors ,The price is often different because it depends on the current rating of the site that will back link to us. The most important of which is the Web Site the back link originates from, because there can’t be universal prices for text links. when you don’t know the real price of a link, negotiating to drop the price is pointless and generally, reputable sites are not going to negotiate the price of their links.

4. From seo point of view, which is better – one big site or several smaller site?

Ans: If you have enough content in the same niche it is better to have it in one big site because first, this way the site is easier to maintain and the great number of pages is good for ranking high in search results. Many small sites allow to focus on specific niches, therefore compete for different keywords.

5. For which of the following file types a SEO expert needs to provide an alternative textual description?

Ans: (swf. —- gif.) Since .html, .pdf and .doc are text file formats and spiders can read their contents directly, it is pointless to provide an alternative textual description. On the contrary, .swf and image file types, like .gif and .jpg, need alternative textual descriptions because spiders cannot read their contents directly.

Enforcement Directorate slaps charges of FEMA violations against top telecom firms involved in 2G spectrum scam.

All arrangements made to ensure a peaceful poll during second and final phase of Assembly elections in Assam tomorrow.

6. What are supplemental results?

Ans: Supplemental results are filtered by search engines in order not to spam users with similar pages that exist on one site or on several sites. that is why even though supplemental results are retrieved together with the main results, they are viewable only if you choose to look at them. (or) filtered results that are similar to the ones already shown.

7. Which of the following techniques is unethical and can be a reason for banning?

Ans: Creating a doorway page instead a home page is considered as unethical because doorway pages are aimed at misleading search engines.

8. What is Keyword proximity?

Ans:It measures the distance between two keywords in the text. Keyword proximity is used by some search engines to measure relevancy of a given page to the search request. The idea is that the closer two keywords to each other are, the more relevant the page , keyword density measures how many times (not how far) a given keyword appears on a page.

9. What is Keyword Difficulty?

Ans: Keyword difficulty identifies how difficult it would be to rank well for a particular keyword. and the value is higher for more popular words because it will be more difficult to compete with 1,000s of other sites for a popular word than with 10s of others for the less popular ones.

10. You have enough quality inbound links with the keywords in the anchor text but still you do not rank well in Google, even for your site name. What will you do?

Ans: Try with variations of the anchor text. See if the targets on your site have not been damaged (i.e. renamed, or deleted, or moved) by mistake. Check if you have more outbound than inbound links. When you are stuck with lower ratings because the anchor text from different places to yours is suspiciously the same, because no matter that you have tons of quality inbound links, if you have many outbound links (or you are a link farm), this outweighs the inbound links.

Add more inbound links is wrong If you don’t lack quality inbound links, adding some more will hardly help. It is true that quality backlinks are always valuable but since you have enough of them, then something else must be wrong

If inbound links don’t help, adding more keywords in other places is? wrong because since you already have enough keywords in anchor text, where they weigh most, adding more keywords will hardly help much unless you don’t have a single keyword in other place.